• Október - mesiac úcty k starším
          • Október - mesiac úcty k starším

          • Milá babka, milý dedko!

            Vy ste pre ma proste všetko.
            Úsmev, lásku viete dať,
            čo ešte Vám k sviatku dať?
            Nech Vám slúži zdravíčko,
            želá Vám moje srdiečko.

        • Darujme stromom život
          • Darujme stromom život

          • Viete, čo nám dáva na jar potešenie,
            v lete ochladenie,
            na jeseň pochúťku
            a v zime teplo v kútku?

            To vedia aj malé deti, že je to strom. A to nie je všetko, čo nám strom dáva. Dôležitý je kyslík, ktorý potrebujeme na dýchanie a život. Stromy sú pľúcami našej planéty.

            Zo stromov máme ďalší úžitok – celulózu, surovinu na výrobu papiera. Na výrobu 1 tony papiera potrebujeme vyrúbať 17 stromov! Čo keby sme im darovali život?

            Papier môžeme recyklovať. Výrobky z takéhoto papiera sú rovnako kvalitné, ako výrobky z celulózy. Pri výrobe papiera zo starého odpadového papiera sa použije menej vody, energie a šetrí sa aj ovzdušie. Starý papier je možné recyklovať 5-8 krát a následne kompostovať.

            Záznamy v školskej kronike prezradili, že žiaci tejto školy dodnes vyzbierali 98 920 kg starého papiera! Takmer 100 ton! Ak 1 tona starého papiera zachráni pred vyrúbaním 17 stromov, tak 98 920 kg starého papiera zachránilo už 1 681 640 stromov! A to je teda poriadny kus lesa! Pomôžte s nami ďalším stromom. Ako?

            Zapojte sa do zberu papiera! Od 2. do 6. novembra 2015 prineste do školy starý odpadový papier.

            Do zberu patrí kancelársky papier, noviny, časopisy, kartón, knihy. Papier je potrebné zviazať, kartón treba zviazať osobitne. Naša škola sa zapája do súťaže s ďalšími školami v Turci, a tak pre školu alebo pre seba môžete získať odmenu. Tento rok hráme aj o tablet!

        • PO STOPÁCH REALISTOV
          • PO STOPÁCH REALISTOV

          • S obavami z dažďa sme sa skoro ráno 6. októbra vybrali na pripravovanú exkurziu na sever Slovenska - na Oravu. Neskorší odchod nám zabezpečili jeden spachtoš - deviatak, ktorého sme museli ísť zobudiť domov a opravy na ceste pri Martine. Našťastie sme všetko stihli a načas sme dorazili do každého naplánovaného múzea. V Jasenovej sme pobudli v rodnom dome Mateja Bencúra, ktorého poznáme pod umeleckým menom Martin Kukučín. Zaujímavosti zo života Pavla Országha Hviezdoslava sme zistili v dolnokubínskom Múzeu P. O. Hviezdoslava. Minútou ticha na cintoríne v D. Kubíne sme si uctili  významných dejateľov našej histórie a literatúry - Janka Matušku ( autor textu slovenskej hymny ) a P. O. Hviezdoslava. Záverečná zastávka nášho putovania bola na Oravskom hrade, ktorý je z roka na rok stále krajší a v tento deň sa celý kúpal v slnečných lúčoch jesenného slniečka.Veľmi nás zaujala nová expozícia venovaná filmom, ktoré sa natáčali v interiéri hradu, ale i tie staršie - mučiareň, citadela, zbrojná sála. Domov, sme sa vrátili v poriadku a plní nových dojmov.

        • Nadácia Volkswagen Slovakia
          • Nadácia Volkswagen Slovakia

          • S potešením môžeme konštatovať, že naša škola sa zapojila a úspešne zrealizovala projekt o finančný grant v rámci grantového programu Nadácie Volkswagen Slovakia.

            Projekt s názvom "Finančná gramotnosť - základný kaneň zdravého hospodárenia" bol zameraný na cieľovú skupinu ISCED1 a ISCED2. Cieľom projektu bolo priblížiť žiakom zdanlivo vzdialený finančný svet pomocou úloh, príkladov a skupinových prác s využitím moderných progranov a aplikácií na nových PC. Tieto poznatky a skúsenosti z finančnej gramotnosti by neskôr naši žiaci mali využívať na efektívne riadenie vlastných finančných zdrojov v troch hlavných oblastiach - rozpočtovej, cenovej a peňažnej.

            Ďakujeme Nadácií Volkswagen Slovakia za spoluprácu a finančnú podporu vzdelávania na našej škole.  smiley

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • 26. september je Európskym dňom jazykov. Druháci so svojou pani učiteľkou upozornili na tento zaujímavý deň a na potrebu učenia sa cudzích jazykov všetkých v škole i mino nej. 25. septembra - teda presne v piatok pred Európskym dňom jazykov sme sa zdravili pozdravmi v cudzích jazykoch. Chodbami a triedami sa ozývalo Hello! Guten Tag! Здра́вствуй!
            Žiaci 1. a 2. stupňa sa mohli zapojiť do súťaže "Európa nám chutí". Kreslili a písali názvy ovocia, zeleniny a rôznych potravín. Zisťovali, aké jedlá sú typické pre rôzne európske krajiny. Žiaci, ktorí správne vyriešili súťažné úlohy a napísali v cudzom jazyku niečo o sebe, boli ocenení.
            12.októbra sme súťaž ukončili ocenením súťažiacich a malou ochutnávkou. Čo sme chutnali? Kanelbullar - škoricové koláčiky obľúbené v Švédsku. Mimochodom   4.októbra mali vo Švédsku národný deň venovaný práve týmto chutným koláčikom.

        • Deviataci a siedmaci na výlete
          • Deviataci a siedmaci na výlete

          • Začiatkom  júna sa naši siedmaci a deviataci vybrali na spoločný dvojdňový koncoročný výlet do krásneho kúta Slovenska - Banskej Bystrice a do Tajova. Začínali sme v Múzeu SNP v B. Bystrici, kde ich mladý sprievodca okamžite zamestnal vyhľadávaním informácií na paneloch, ich spracovaním a, čo bolo najťažšie, vysvetlením  zistených faktov spolužiakom. Taktiež si mohli zobrať do rúk dobové predmety - helmu, vysielačku, dokonca si ich vyskúšať.Nasledujúca hodinka bola adreenalínová, pretože sme sa všetci vyštverali do Hodinovej veže na hlavnom bystrickom námestí a mesto sme si pozreli z poriadnej výšky! Všetci prežili! Poobede sme sa presunuli do centra Európa a oddýchli sme si v kine  pri rozprávke Popoluška. No a konečne tu bol večer - trochu športu , zábavy, opekačka, spev, naháňačka a tradičné ponocovanie. Aj to sme všetci prežili, hoci ráno bolo pre niektorých nesmierne ťažké. Pomohlo usmiate slniečko a dobré raňajky. Pešo sme sa presunuli do Tajova - do Pamätného domu J. G. Tajovského a J. Murgaša. Aj tu sa museli deti činiť a  plniť rôzne zadania sprievodkyne. Pri chate ich už potom čakalo prekvapenie - vystúpenie cvičeného psa menom Deli ( pretože Snickers je dlhé), ktorý nás všetkých očaril. Po chutnom obede povinný oddych, spoločenské hry, futbal, vodová vojna...a balenie domov. Cestou krátka zastávka v Kremnických Baniach, kde sme sa pofotili a poobzerali si okolie geografického stredu Európy. A konečne v podvečer sme unavení, ale plní dojmov dorazili domov. Bodaj by všetky výlety a všetky deti boli vždy také super!  

        • Moje ja - ja som ja
          • Moje ja - ja som ja

          • Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a predseda Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť vyhlásil tento rok 3. ročník výtvarno-literárnej súťaže ĽUDSKÉ PRÁVA OČAMI DETÍ  na tému: Moje ja - ja som ja. Naša škola sa do súťaže zapojila zaslaním troch najlepších výtvarných prác. Pánovi ministrovi Miroslavovi Lajčákovi ďakujeme za čestné uznanie. Veľmi nás potešil!

        • Výlet Tatry 5.A a 6.A
          • Výlet Tatry 5.A a 6.A

          • V piatok 5.6.2015 mali žiaci 5.A a 6.A koncoročný školský výlet, ktorým bol výlet do Tatier. Cestovali sme všetkými možnými dopravnými prostriedkami od autobusu po lanovku, na ktorú sme nastúpili v Starom Smokovci a vyviezli sa na Hrebienok. Tam sa deti povozili na veľkých kolesách - tubing. Potom nasledovalo trochu turistiky na Studenovodské vodopády. Po ceste sme obdivovali krásy tatranskej prírody a všetko fotili. Samozrejme neskôr sme nakúpili aj v stánkoch so suvenírmi. Počasie nám prialo a tešíme sa niekedy nabudúce.  

        • Deň otcov
          • Deň otcov

          • Deň otcov je hlavne pre Vás,
            oteckovia zlatí.
            Básničkou Vám prezradíme,
            že Vás máme radi.

        • Medzinárodný deň detí
          • Medzinárodný deň detí

          • Občianske združenie Cesta pripravilo pre žiakov školy milé prekvapenie. Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí zorganizovalo koncert skupiny Clakson. Nebol to len obyčajný koncert, žiaci mohli s pánom Čekovským diskutovať o detských právach. Za odvahu vystúpiť pred celou školou a podeliť sa o svoj názor s ostatnými si zaslúžili Disco. Nasledovala veselá zábava a do tanca nikoho nebolo treba nútiť.
            Touto cestou sa chceme poďakovať Občianskemu združeniu Cesta za pekne prežitý slávnostný deň.

        • Exkurzia do Arboréta Borová hora
          • Exkurzia do Arboréta Borová hora

          • Dnes sme sa vybrali do Arboréta Borová hora na exkurziu, ktorú pre žiakov 2. stupňa našej školy pripravila pani učiteľka D. Ďuricová. Na cestu sme sa vybrali ranným vlakom do Zvolena. Zo stanice sme rezkým krokom prešli do arboréta. Tam nás sprevádzala pracovníčka arboréta. Poukazovala nám pozoruhodnosti, ktoré stoja za zhliadnutie. Najväčšiemu záujmu sa tešili ruže a rododendróny. Tie posledne menované pestujú na dvoch miestach a akurát boli bohato zakvitnuté. Neodolali sme a vyfotografovali sme sa pri nich (teda aspoň tí, ktorí sme prešli až k nim). Krásne vyfarbené veľké kvety nás očarili. Potom sme sa vrátili späť do vstupného priestoru arboréta. Tu mali záujemcovia možnosť zakúpiť si sadenice tu pestovaných rastlín a drevín. Potom sme prešli do centra Zvolena, kde deti dostali asi na hodinu rozchod v parku. Po oddychu a občerstvení sme vyrazili na cestu späť. Ako dokumentujú fotografie na našej stránke, cesta ubehla družne a rýchlo.

            https://zsslpravno.edupage.org/album/?#gallery/153

          • Matematické súťaže (šk. rok 2014/2015)

          • PYTAGORIÁDA

            Školské kolo sa konalo v decembri 2014. Súťaže sa zúčastnilo 42 žiakov 3.-8. ročníka. Traja úspešní riešitelia školského kola, Němcová D. (4. A), Hanulová D. (8. A) a Kováčik J. (8. A) nás reprezentovali na okresnom kole v Turčianskych Tepliciach. Tu sa najlepšie darilo Jakubovi Kováčikovi (8. A), ktorý bol úspešným riešiteľom okresného kola a umiestnil sa na 3. mieste.

            MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

            Úlohy matematickej olympiády riešili piati žiaci (2 žiaci z 5. A a 3 žiaci z 8. A. Po vyriešení náročných úloh v domácom kole najúspešnejší riešitelia postúpili do okresného kola v Turčianskych Tepliciach. Úspešným riešiteľom okresného kola nebol nik zo zúčastnených (Čičmancová A. (5. A), Hanulová D. (8. A), Kováčik J. (8. A), Pakán T. (8. A)).

            MATEMATICKÝ KLOKAN

            V tejto medzinárodnej matematickej súťaži si žiaci môžu vyskúšať svoje schopnosti riešiť neobvyklé matematické úlohy. Na našej škole súťaž prebehla 20. 03. 2015. Súťaž je dobrovoľná, účastníci musia uhradiť štartovné vo výške 4 €. Žiakom na štartovné prispelo rodičovské združenie sumou 1 €.

            Najúspešnejší riešitelia (získali 5 klokanov) boli:

            Paulíny A. (1. A) - úspešný riešiteľ a školský šampión (najlepší riešiteľ na našej škole)

            Chomisteková S. (2. A) - úspešná riešiteľka

            Pastierovič A. (3. A) - úspešný riešiteľ

            Súťaže sa zúčastnilo 45 žiakov 1. - 9. ročníka, z toho 18 žiakov z 1. stupňa a 27 žiakov z 2. stupňa. Každý účastník obdržal "ÚČASTNÍCKY DIPLOM" a záložku do knihy. Úspešní riešitelia dostali "DIPLOM ÚSPEŠNÉHO RIEŠITEĽA" a najúspešnejší riešitelia obdržali aj malý vecný darček.

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme!

        • Školský výlet do Nitry
          • Školský výlet do Nitry

          • Na 8.6.2015 sa tešili všetci žiaci 1. stupňa našej školy. Na tento deň si naplánovali školský výlet. Všetci dúfali, že Medard nebude upršaný. A počasie bolo naozaj nádherné - slnečné, teplučké. Po dlhej ceste sa žiaci vybrali do Divadla Andreja Bagara. Stretli sa tam s Ferdom mravcom a s jeho lúčnymi kamarátmi. Prežili spolu úžasné dobrodružstvo. Deti hercov odmenili riadnym potleskom. Keď sa rozlúčili s Ferdom a jeho kamarátmi, vybrali sa po stopách našich predkov. Cesta na Nitriansky hrad stúpala mierne do kopca, ale žiakom to nevadilo. Určite si vďaka jeho návšteve lepšie zapamätajú o Pribinovi, Cyrilovi a aj Metodovi. Pripomenuli si povesť o Svätoplukovi a jeho prútoch. Z hradného nádvoria bol nádherný výhľad na mesto a okolie.  V horúcom počasí bolo treba dodržiavať pitný režim a doplniť zásoby. Popri tom si deti kúpili aj nejaké suveníry alebo hračky na pamiatku. Určite budú ešte dlho spomínať na tento krásny výlet.

        • Florbalový turnaj
          • Florbalový turnaj

          • Florbalový turnaj bol pre mnohých žiakov dlhoočakávanou športovou udalosťou. Do súťaže sa zapojili štyri družstvá: Olmíci (8.A), FC Pravno (7.A), Lev Poprad (6.A), Zvery (9.A). Žiaci odohrali štyri zápasy. Víťazi prvých dvoch zápasov sa stretli v súboji o víťazstvo v turnaji a porazení bojovali o tretie miesto. Aké boli výsledky zápasov? Sú uvedené v nasledovnej tabuľke.

            Zápas Výsledok
            Olmíci - FC Pravno 0:7
            Lev Poprad - Zvery 4:3
            Olmíci - Zvery 2:1
            FC Pravno - Lev Poprad 9:0

            Na štvrtom mieste sa napriek veľkej snahe a nasadeniu umiestnili Zvery (9. A). Na 3. mieste skončili žiaci z tímu Olmíci (8. A). Vo finále bojovali o titul majstra školy tímy FC Pravno a Lev Poprad. Víťazstvo získal tím FC Pravno. Napriek všetkej snahe a úsiliu na druhom mieste skončil tím Lev Poprad. Kráľom strelcov turnaja sa stal Michal Tencer, člen tímu FC Pravno. Víťazom gratulujeme a prajeme veľa ďalších športových úspechov. Sláva víťazom a česť porazeným!

            Ešte posledná informácia pre najpočetnejší Fanklub na turnaji. Za tím FC Pravno hrali: Peter Gajdoš (kapitán), Erik Huba, Martin Lichner a Michal Tencer.

            https://zsslpravno.edupage.org/album/?#gallery/152

             

        • Divadelné predpoludnie
          • Divadelné predpoludnie

          • V stredu 20. mája 2015 sme sa od rána tešili na divadielko. Žiaci našej školy, ktorí navštevujú dramatický odbor v ZUŠ Mošovce nám predviedli svoj talent. Pre všetkých žiakov školy nacvičili pod vedením pani učiteľky Alenky Vrabcovej scénku Pat a Mat, divadielko o štyroch živloch – vode, vzduchu, ohni a zemi a na záver divadielko o Snehulienke a siedmych trpaslíkoch. Za ich výkon ich žiaci odmenili obrovským potleskom. 

        • Medzinárodný deň mlieka
          • Medzinárodný deň mlieka

          •             19. máj je Medzinárodným dňom mlieka. Tento deň si pripomíname od roku 1957 a je pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších  a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Mlieko je zdrojom vápnika , ktorý dokáže ľudský organizmus veľmi efektívne využiť.

                        Tento deň sme si pripomenuli aj našej škole v školskej jedálni. Pani vedúca Monika Hanusová zohnala sponzorov, ktorí jej poskytli mliečne výrobky na ochutnanie. Spolu s kucháročkami Drahuškou Pálešovou a Ľubkou Kleinovou pripravili malé pohostenie pre našich stravníkov. Všetci stravníci mohli počas obeda ochutnať niečo dobré, mliečne z bufetového stola.

                        Aj mliečna víla so svojim princom si spomenuli na našich žiakov a všetkým priniesli ochutené mliečko.
                    
                      Sponzori:        PICÁDO ŽILINa
                                               R+M Slovenské Pravno
                                               Mirka Fuzáková
                                               Lenka Brngalová
                                               Združenie rodičov ZŠ v Slovenskom Pravne

                                                                                  ĎAKUJEME

        • Skanzen Martin
          • Skanzen Martin

          • V štvrtok 7. mája 2015 sa žiaci piateho ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Tam mali pripravené tvorivú dielňu s názvom Cesta ľanového semienka na koncit ktorej si deti na malých krosnách utkali svoj malý koberček. Potom sme si pozreli spolu s pani sprievodkyňou expozície múzea, hlavne región Turiec - stavby z Rudna, Slovenského Pravna. Deti si užili pekný jarný deň v múzeu ľudovej architektúry.

        • DEŇ MATIEK
          • DEŇ MATIEK

          • U nás doma slnko svieti,
            u nás doma kvitnú kvety,
            u nás doma krásne je,
            keď sa mamka usmeje.

            Ku Dňu matiek Vám, milé mamičky, želáme veľa lásky.

                                                                              žiaci základnej školy

        • Florbalový turnaj
          • Florbalový turnaj

          • Dňa 21. apríla 2015 sa naši žiaci - chlapci 6.-9. ročníka zúčastnili okresného kola Florbalu žiakov ZŠ a OG v Tur. Tepliciach. Po ťažkých zápasoch sa naši chlapci v celkovom hodnotení umiestnili na 4. mieste.

            Najlepší útočníci a obrancovia: Peter Gajdoš, Peter Hanko, Jakub Kováčik a Erik Huba

            Ďakujeme za reprezentáciu školy, úsilie a bojovnosť, ktorú preukázali v celom turnaji. smiley

        • Moje ja - ja som ja!
          • Moje ja - ja som ja!

          • Ľudské práva očami detí je výtvarno-literárna súťaž, ktorú vyhlasuje podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. V tomto školskom roku sa aj žiaci našej školy zapojili do diskusie o svojich právach a následne vytvorili výtvarné práce na tému: Moje ja - ja som ja! Pretože do súťaže môžu postúpiť len tri výtvarné práce, poprosili sme deti o pomoc pri výbere týchto prác. Všetci žiaci prvého stupňa hlasovali a následne vybrali dielka, ktoré si môžete pozrieť vo fotogalérii. Autorom výtvarných prác držíme palce, aby sa ich práce pánovi Miroslavovi Lajčákovi páčili.