• "Pravek na Slovensku" - Exkurzia

          • 11.októbra sa žiaci 5. a 6. ročníka zúčastnili dejepisno-geografickej exkurzie "Pravek na Slovensku" pod vedením p.u.Fobelovej a Froľovej. Naše kroky nás najskôr zaviedli do archeologického múzea na Havránku blízko Liptovskej Mary. Tu sme si vypočuli príbeh o Keltoch, žijúcich na Slovensku ešte v dobe železnej, o ich zvykoch, práci, obradoch a spôsobe života a zblízka sme mali možnosť vstúpiť do drevených veží, domov, dielne, svätyne a iných stavieb, ktoré boli súčasťou pravekého oppida.

            Ďalšou zastávkou bolo Múzeum liptovskej dediny v Pribyline. Tu nás ohúril krásny kaštieľ, kostol a zemianska kúria, no plne zariadené a zaujímavo skrášlené boli i remeselnícke a roľnícke domy. Atmosféru dotvárala slnkom zaliata jesenná príroda a magnificentná scenéria Vysokých Tatier.

            Našou poslednou zastávkou bola Demänovská jaskyňa slobody - najväčšia verejnosti prístupná jaskyňa na Slovensku. Pre mnohých žiakov to bola prvá návšteva jaskyne v živote a urobila na nás veľký dojem.

        • Nástrahy na internete
          • Nástrahy na internete

          • V dnešnom digitálnom svete na naše deti číhajú nevyspytateľné nástrahy na internete. Máloktorí rodičia vedia čo ich dieťa na PC, mobile či tablete robí, s kým si dopisuje.

            Priznajte si, koľkí ste si spätne prezreli históriu mobilu Vášho dieťaťa a či Vám to Vaše dieťa dovolí.

            Koľkokrát ani dieťa nevie, čo je pre neho nebezpečné. O týchto nebezpečenstvách a bezpečnom „surfovaní“ prišla pani Ďanovská z CPPPP porozprávať žiakom 3. – 4. ročníka a v 9. ročníku im zas rozprávala o obchodovaní s ľuďmi. Prednášky boli veľmi zaujímavé, tak dúfajme, že si žiaci z toho niečo aj odniesli.

        • Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • „Staroba je čas, kedy by si ľudia mali oddýchnuť a užívať si okamihy pokoja.“

            Obecný úrad v Slovenskom Pravne spolu s pedagogickými zamestnancami a deťmi zo ZŠ pripravili pre svojich starších občanov posedenie s kultúrnym programom. Po príhovore pani starostky a vystúpení, deti obdarovali všetkých malým darčekom. Na lícach starých rodičov sa zablyšťala i slzička a vtedy sme si všetci uvedomili, že by sme úctu k starším mali prejavovať po celý rok a nie len v októbri.