• Knižka, otvor sa!
          • Knižka, otvor sa!

          • V našej triede nás bola navštíviť moja babina. Prečítala nám rozprávku Stratená škola. Moja babina Olinka sa rada venuje šitiu a vyšívaniu. Ukázala nám šaty a nohavice, čo ušila a výšivky, ktoré vyšila.  Skúšali sme si za jej pomoci vyšívať krížiky a svoje mená.
            Veľmi sa mi to páčilo a som rád, že mám takú šikovnú babinu.
                                                                                                          Riško Brngal, 3.A

        • Slávnostné otvorenie čitateľského kútika
          • Slávnostné otvorenie čitateľského kútika

          • Dňa 11. júna pán riaditeľ Mgr. Peter Lukačovič slávnostne pokrstil čitateľský kútik, ktorý bol vybudovaný s finančnou podporou Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis. Knižky symbolicky posypal písmenkami, prestrihol pásku a žiakom zaželal, aby sa v novo vytvorenom prostredí príjemne cítili a s radosťou prenikali do sveta fantázie. Čitateľský kútil bol vytvorený v rámci projektu "Knižka, otvor sa!". Už v priebehu predchádzajúcich mesiacov sa žiaci venovali rôznym aktivitám a postupne dokončovali toto príjemné prostredie.

        • Majstrovstvá v halovom veslovaní 2019
          • Majstrovstvá v halovom veslovaní 2019

          • Dňa 10. júna 2018 sa naši žiaci 7. - 9. ročníka zúčastnili na netradičnom športovom podujatí – školské majstrovstvá Horného Turca v halovom veslovaní. Druhý ročník športovej súťaže organizovala a výborne pripravila ZŠ Jána Kollára Mošovce. Aj keď voda v ich telocvični bola len vo forme pitného režimu - atmosféra na profesionálnych veslárskych trenažéroch s výstupom na videoprojekciu v ničom nezaostávala za tou ozajstnou na vodných tratiach... Našu školu reprezentovali dva 4 členné tímy chlapcov a dievčat. Po fyzicky a technicky náročných „veslárskych“ pretekoch sme obhájili minuloročné vynikajúce výsledky a zo skvelého športového podujatia priniesli 4 zlaté medaily1. miesto vo veslovaní 4x 500 m kat. dievčat a 1 striebornú medailu2. miesto v individuálnej súťaži dievčat na 500 m. Chlapcom aj dievčatám srdečne BLAHOŽELÁME!

        • Fotografická súťaž – Príroda očami žiaka.
          • Fotografická súťaž – Príroda očami žiaka.

          • Žiaci našej školy sa zapojili do celoslovenskej súťaže "SMIETKO", ktorú organizovala FCC Slovensko, s.r.o. Posielali sme fotky, ktoré žiaci nafotili a poprosili sme všetkých priateľov školy, aby za naše fotky hlasovali. A šťastie sa na nás usmialo.V kategórii prvý stupeň (žiaci 6 - 10 rokov) sme vyhrali 1. cenu mobilný telefón a 2. cenu solárnu nabíjačku na mobil. Výherkyniam srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalšiu súťaž.

        • ŠKOLA V PRÍRODE v HEĽPE
          • ŠKOLA V PRÍRODE v HEĽPE

          • Jedno pondelkové ráno štvrtáci  namiesto toho, aby vošli do školy, nastúpili do autobusu. Úsmevy na perách a  tažké kufre prezrádzali, že to nie len taký malý výletik. Vybrali sa na celýýýýý týždeň do Heľpy spoznávať nový kraj. Ubytovali nás v Penzióne Majk. Okrem učenia a prechádzok si aj zaplávali, zmerali si sily vo vybíjanej s deťmi zo ZŠ Zákopčie a zatancovali so škôlkármi. Navštívili sme aj miestnu základnú školu, po ktorej nás ochotné pani učiteľky poprevádzali. Samozrejme sme nezabudli fandiť našim hokejistom. Počasie nám niektoré dni síce neprialo, ale zato sme si všetci odniesli neskutočne dobrú náladu a veľa spomienok. Po ceste domov sme sa zastavili v meste Brezno, kde sme navštívili Horehronské múzeum. Na cestu sme sa posilnili  v miestnej reštaurácii vynikajúcim obedom. Aj keď nám bolo v škole v prírode dobre, každý z nás sa už tešil na teplo domova. 

        • Jarný zber papiera
          • Jarný zber papiera

          • Papier sa používa na písanie, tlač, ukladáme naň dôležité záznamy či rozprávkové príbehy. Používa sa na písomnú komunikáciu vo forme listových zásielok, vyrábame z neho papierové peniaze, kolky, potvrdenky... Do papierových obálok či baliaceho papiera balíme rôzne predmety dennej potreby. Papier sa využíva na čistenie vo forme toaletného papiera, vreckoviek, utierok... Využíva sa aj v stavebníctve. Používanie papiera je zastúpené vo všetkých sférach života. Je potrebné ho separovať, aby ho bolo možné opäť vrátiť do výrobného procesu.

            Naša škola sa každoročne zapája do zberu odpadového papiera. Touto cestou chceme poďakovať všetkým rodičom a priateľom školy, že sa i v tomto školskom roku zapojili do výzvy a priniesli do školy starý papier. Aj vďaka nim takmer 4,5 tony skončí ako druhotná surovina pri výrobe papiera. 1 tona zachráni 17 stromov pred vyrúbaním, teda vyše 70 stromov môže ďalej rásť. Pri recyklácii papiera sa znižuje znečistenie ovzdušia o 75% a vody o 35%. Papier je možné separovať 5-8-krát. Naučme to naše deti!

            Každoročne vyhodnocujeme zber papiera a oceníme žiakov a triedy s najväčším množstvom vyzbieraného papiera. Nebude tomu inak ani v tomto šk. roku. Výsledky zberu budú uverejnené na vchode do školy a ceny budú žiakom odovzdané na slávnostnom ukončení školského roku. Ďakujeme a blahoželáme.

        • A bold rabbit in Africa
          • A bold rabbit in Africa

          • „Stavať dom, tak to sú veci! Pomáhať mi budú všetci...“ Takto veselo sme si všetci „prvostupniari“ spievali v pondelok 6. mája v dome odborov Strojár v Martine. Rozprávočka od Jozefa Cígera Hronského nám nebola neznáma, a tak sme smelému Zajkovi, ktorý sa vybral do sveta držali palce, aby sa mu všetko podarilo. Pozorne sme sledovali jeho putovanie po svete, a veselo sme si s ním spievali. To, že sem-tam hovoril po anglicky, nám vôbec nevadilo. Divadielko pre nás pripravilo Divadelné centrum v Martine. Herecké výkony sme ocenili silným potleskom. Tešíme sa na ďalšie veselé divadelné predstavenie s pesničkami!

        • Jarný zber papiera
          • Jarný zber papiera

          • Potrebujete sa zbaviť papiera a kartónu? Chcete zapojiť vaše deti do súťaže o pekné ceny? V dňoch od 29. apríla do 3. mája bude v našej škole zber starého papiera. Papier môžete priniesť každé ráno od 7:00 do 7:40 hodiny ku vchodu do školskej kuchyne. Papier treba nosiť zviazaný alebo v škatuliach, kartóny samostatne. Ďakujeme, že s nami separujete papier.

        • Knižka, otvor sa! Druhé stretnutie
          • Knižka, otvor sa! Druhé stretnutie

          • 11. apríla sa opäť otvorila u nás knižka. Pozvanie do školy prijala pani Anna Jarabáková, aby sme spoločne mohli pokračovať v projekte Knižka, otvor sa! Tentokrát teta Anička nakukla s deťmi do knižky Mimi a Líza. Čítanie niekoľkokrát prerušila, aby deťom vysvetlila, čo všetko sa nachádza v krajčírskej dielni. Bývalá krajčírka zaujala deti svojim pútavým rozprávaním. Príbeh o tetách krajčírkach, ktoré šili pre nevidiace dievčatko textilné pexeso nás inšpiroval k tomu, aby sme si aj my vyskúšali prácu s ihlou. S tetou Aničkou deti začali vyrábať srdiečko, ktoré neskôr vyplnili vatou a voňavou levanduľou. Výroba srdiečok niektoré deti tak zaujala, že sa k šitiu vrátili aj po vyučovaní. Tešíme sa na ďalšie stretnutie s peknými knižkami. Projekt Knižka, otvor sa! finančne podporuje Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis.

        • Vianočný futbalový turnaj 2018
          • Vianočný futbalový turnaj 2018

          • Pre žiakov 2. stupňa ZŠ Slovenské Pravno sme dňa 13.12. 2018 v rámci primárnej protidrogovej prevencie a podpory  Európskeho týždňa boja proti drogám pripravili športovú aktivitu – Vianočný futbalový turnaj 2018.

            Do turnaja sa kvalifikovali 2 dievčenské a 3 chlapčenské družstvá:

            Dievčenské: 

            Bubkovia: Lucia Erteľová, Timea Zádielská, Lenka Šedíková, Petra Zelienková

            Huspeninky: Nina Húsová, Vaneska Dittrichová, Simonka Girhardtová, Veronika Boháčiková

             

            Chlapčenské:

            Ružoví panteri: Marko Kašuba ©, Michal Tencer, Patrik Pakán, Lukáš Girhardt

            Vojaci: Pavel Císař ©, Filip Gríger, Aďko Vakrčka, Samuel Klein  

            REAL Slovenské Pravno: Tomáš Hausner ©, Filip Gríger, Samuel Sitár, Peter Paško

             

            Nakoľko sa do turnaja registrovali dve dievčenské a tri chlapčenské kluby mohli sme hrať systémom „každý s každým“ v kat. chlapcov a jeden exhibičný zápas v kat. dievčat. Po ťažkých vzájomných zápasoch a s vypätím všetkých síl sa turnaj začal pomaly rozuzlovať. O výborný športový záźitok a kreatívne herné kombinácie sa postarali hráči z jednotlivých európskych klubov s konečným poradím takto:

                        Chlapci                                                                                  Dievčatá

                        1. miesto: Ružoví panteri                                         1. miesto: Huspeninky

                        2. miesto: Vojaci                                                        2. miesto: Bubkovia

                        3. miesto: REAL Slovenské Pravno                      

             

            Individuálna súťaž o najlepšieho strelca:

            1. miesto – Pavel Císař                          8.roč.
            2. miesto – Samuel Klein                       9.roč.
            3. miesto – Lukáš Girhardt                    5.roč.
        • Začíname: Knižka, otvor sa!
          • Začíname: Knižka, otvor sa!

          • 28. marca 2019 prijala pozvanie do školy pani Nadežda Girhardtová, aby nám pomohla vstúpiť do rozprávkového sveta. Vrámci projektu: Knižka, otvor sa! navštívila deti na prvom stupni, aby si s nimi čítala, porozprávala sa s nimi a aby si niečo zaujímavé spolu tvorili z vlny. Spoločne vstúpili do domčeka, kde sledovali narodenie Guľka Bombuľka, preskúmali celý dvorček so zvieratkami a  prežívali s nimi malé šibalstvá so zatajeným dychom. Guľko Bombuľko sa im tak zapáčíl, že si ho skúsili vyrobiť z vlny. Teta Naďka aj pani učiteľky im pomáhali, aby sa do tej vlny nezamotali. A ako sa z vlny pletú svetríky a šáliky to im teta Naďa ukázala tiež. Skúšali to viacerí, minikurz pletenia sa im celkom zapáčil. A čo všeličo spolu robili? Ako sa im darilo? Pozrite si v našej fotogalérii. Všetci sa už tešíme na ďalšie stretnutie so starými rodičmi a peknými knižkami.

            Projekt "Knižka, otvor sa!" finančne podporuje Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis.

        • Knižka, otvor sa!
          • Knižka, otvor sa!

          • Knižka, otvor sa! Dovoľ nám vstúpiť so svojimi starými rodičmi a zaveď nás do rozprávky, kde dobro víťazí nad zlom. Dovoľ nám byť spolu. Spolu sa rozprávať, čítať si, spolu si niečo tvoriť!

            Aj takéto priania majú deti. Vyučujúce našej školy vypracovali projekt, pomocou ktorého získali možnosť splniť toto detské prianie. Vďaka spolupráci a finančnej podpore Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis vytvorí naša škola príjemné prostredie na takéto stretnutie starých rodičov a detí. Sledujte novinky na web stránke školy a dozviete sa, ako sa im darí.

        • Zápis detí do prvého ročníka
          • Zápis detí do prvého ročníka

          • Ježibaba zlá, troje deti má: jedno chodí do školy, druhé šije bačkory a to tretie spí. Či sa nehanbí? 

            V našej škole tiež býva ježibabka, no vôbec nie je zlá. Deti, ktoré sa rozhodli vymeniť materskú školu za našu – základnú školu a hračky za knižky a písanky ju prišli 4. apríla navštíviť. Po ceste lesom videli zvieratká, kvietky, stromy. Ježkovi opravili pichliačiky, lienočkám zasa krídelká. Niečo pekné nakreslili a ježibabku chceli vylákať z medovníkového  domčeka básničkou. Za odmenu im ježibabka nachystala sladké medovníčky a pani učiteľky im za ich odvahu a šikovnosť dali vrecúška s pomôckami do školy, záložky a stojančeky na pastelky. Sladkým prekvapením do balíčka prispeli potraviny R & M plus. Tento slávnostný deň im bude pripomínať pamätný list. Na všetkých zapísaných prváčikov sa tešíme v septembri!

        • Tkanie na výtvarnej výchove
          • Tkanie na výtvarnej výchove

          • Keď som do žiackych knižiek nalepila oznam, že si deti majú na výtvarnú výchovu priniesť staré tričká, že budeme tkať, nejedna mamička sa určite chytila za hlavu, čo to tá učiteľka vymýšľa. S malou dušičkou som sa nemohla dočkať stredy. Bola som milo prekvapená. Žiaci prišli nabalení nielen tričkami, ale aj s veľkou chuťou do práce. A tých, ktorí na to pozabudli, ostatní zachránili. Tkanie nám síce trvalo dlhšie ako sme predpokladali, ale u detí sa prejavila životná zručnosť, priateľstvo a spolupráca, keď tí šikovnejší pomohli tým menej zručným. Všetci sa už nevedeli dočkať, kedy si koberčekmi vyzdobia svoju izbu, iní zas podarovali koberček svojmu domácemu miláčikovi – psíkovi, mačičke. Spoločne sme sa dohodli, že najbližšie si opäť niečo vymyslíme. A poviem Vám pravdu, deti sa tešia, tak im rodičia, tú radosť nepokazte.

        • 22. marec - Svetový deň vody
          • 22. marec - Svetový deň vody

          • Minulý týždeň sa neniesol len v znamení rasizmu, ale aj čistej pitnej vody. Hneď v pondelok nás žiakov prvého stupňa prišli prváčikovia pozvať, aby sme pili čistú vodu počas celého týždňa. Každý deň cez desiatovú prestávku chodila vodná hliadka, ktorá všetko kontrolovala a zapisovala. V piatok na Deň vody – 22. 3. to všetko vyvrcholilo. Celý deň sa niesol vo farbách modrej. Žiaci v každej triede plnili didaktické úlohy, naučili sa pieseň od Sníčka Huga o vode a na záver do kvapky písali želania pre vodu, ktoré nám zdobia nástenku na chodbe.

        • Týždeň boja proti rasizmu
          • Týždeň boja proti rasizmu

          • Biela, červená, čierna a žltá sú farby,

            ktoré sa spájajú s ľudskou rasou.

             

            Od 18. - 22. 3. sme si na škole pripomenuli „Týždeň boja proti rasizmu.“

            Žiaci aj vyučujúce chodili počas týždňa do školy oblečení vo farbách olympijských kruhov, ktoré predstavujú jednotlivé kontinenty a znamenajú aj priateľstvo, jednotu ľudí bez rozdielu farby, národnosti, jazyka, kultúry.V pondelok sme sa obliekli do žltej farby - Ázie, v utorok prevládala červená - Amerika, v stredu čierna - Afrika, vo štvrtok zelená – Austrália a náš farebný týždeň ukončila modrá farba– Európa. O rasizme sme sa nielen rozprávali, ale sme si aj vypočuli pieseň„Boj proti násiliu“, ktorú naspievali naši populárny speváci. V ŠKD deti celý týždeň súťažili v neobvyklom preskoku cez švihadlo – preskok do výšky. Rómovia nás svojimi piesňami vtiahli do svojej neobyčajne krásnej kultúry.

            Druhý stupeň na hodinách výtvarnej výchovy tvoril výtvarné práce na túto tému, na hodinách etickej výchovy, občianskej náuky a taktiež na triednických hodinách prebiehali riadené rozhovory, žiaci odpovedali na otázky a pozreli si dokumenty o rasizme.

            A na záver už len jedno želanie: „Pozerajte sa na druhých ľudí tými istými očami ako na seba v zrkadle.“

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • „Dobré knihy, ak sú skutočne dobre a múdro napísané, sú cibrením ducha, pilníkom súdnosti, masťou na oči, lievikom múdrosti, zrkadlom cudzích myšlienok a činov, našich vlastných potom vodidlom.“ 

             

            Jan Amos Komenský

             

            Tradične ako každý rok sa aj na našej škole žiaci 2. – 9. ročníka zapojili do súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy. Žiaci súťažili v troch kategóriách. Tí úspešní sa napokon stretli v školskom kole 13. 2.2019, kde bojovali o postup do okresného kola. Spomedzi 29 recitátorov pani učiteľky napokon vybrali tri dievčatá Dianu Dittrichovú, Terezu Ličkovú a Veroniku Bohačíková. Všetkým srdečne blahoželáme a výherkyniam budeme „držať palce“ v okresnom kole.