• Naša záhrada rastie do krásy
          • Naša záhrada rastie do krásy

          • Spoločne s Obecným úradom v Slovenskom Pravne sa nám podarilo naplniť 3 záhony zeminou a vysiať zeleninu, bylinky a okrasné kvety. Budeme polievať a tešiť sa, čo nám narastie. 

            Naši žiaci v obci vysievali popri ceste semienka aksamietnic, aby v lete robili radosť všetkým obyvateľom obce. 

            V areáli školy pribudol aj pocitový chodníček. Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí nám poskytli materiál.

            Fotoalbum

        • Netradičné pracovné vyučovanie
          • Netradičné pracovné vyučovanie

          • Žiaci z triedy 3. A a 4. A sa v rámci hodiny pracovného vyučovania zúčastnili tvorivého cvičenia, pri ktorom pripravovali rôzne druhy nátierok. Spoločne sa pustili do prípravy chutných a zdravých pochúťok, ktoré následne mohli ochutnať. Každý žiak mal možnosť vyjadriť svoju kreativitu a zároveň sa dozvedieť viac o zložení a príprave jednoduchých, ale výživných pokrmov. Učenie sa týmto spôsobom bolo nielen zábavné, ale aj praktické, pretože žiaci získali užitočné znalosti, ktoré môžu využiť aj v bežnom živote. Táto aktivita tiež podporila spoluprácu medzi žiakmi, keďže pracovali v skupinách a spoločne riešili úlohy. Celkový zážitok bol veľmi pozitívny a žiaci sa tešia na ďalšie podobné aktivity, ktoré budú nielen zábavné, ale aj vzdelávacie.

        • Exkurzia - "Literárny maratón"
          • Exkurzia - "Literárny maratón"

          • 19. marca sa naši žiaci 7.A a 8.A zúčastnili exkurzie, ktorú sme nazvali „Literárny maratón“. Museli totiž behať nielen za odpoveďami na otázky o našich spisovateľoch, ale prejsť aj poriadnu vzdialenosť medzi Národným cintorínom, Slovenskou národnou knižnicou a literárnym múzeom.

            Na Národnom cintoríne objavili niečo z literárnej histórie, v knižnici spoznali poklady literárneho archívu (napr. jedinú existujúcu fotografiu štúrovcov, tajné písmo Martina Kukučína či lyžiarske fotky Maše Haľamovej), no a v literárnom múzeu preleteli literárnymi obdobiami od Veľkej Moravy až po súčasnosť.

            Za všetkých zhrnula postrehy Dominika Judáková:

            „Náš výlet do Martina by sme ohodnotili pozitívne -  kopec srandy, hlavne na pátračke na Národnom
            cintoríne. Bola to riadna záhada, cítili sme sa ako v detektívke - ako keď pátrači hľadajú hrob nejakého
            strašidelného človeka.

            Knižnica sa nám páčila, ale nie až tak, ako pátračka. Bolo to náučné, ale nie až také
            zaujímavé, teda aspoň pre väčšinu. Jedna z tých lepších vecí bola, že sme si v automate mohli kúpiť akože „kávu“ a mali sme po nej energiu na ďalšiu exkurziu.

            Literárne múzeum bolo historické, náučné, záhadné a zaujímavé, bola tam sranda. Prístup lektorov bol veľkorysý, správali sa k nám ako k pravým hosťom, ale to môžeme povedať aj o ostatných lektoroch ktorí nám prezentovali svoje práce a výtvory. Boli sme veľmi prekvapení, škoda len že to netrvalo trošku dlhšie.

            Náš výlet sme ukončili parádnou stánkovou pizzou a bežali sme na autobus. Keby sme si mali vybrať, tak by bolo fajn ísť na pátračku na Národný cintorín a do literárneho múzea. Veľmi sme si to užili a tešíme sa na ďalšie spoločné výlety.“  :)

        • Deň Zeme s mladšími žiakmi
          • Deň Zeme s mladšími žiakmi

          • Dňa 22. 4. sa na celej planéte oslavuje Deň Zeme, aby sme si pripomenuli krehkosť a zraniteľnosť ekosystémov na Zemi vplyvom ľudskej činnosti a aby sme zabránili negatívnemu pôsobeniu ľudí. 

            Žiaci 8. ročníka s p. uč. Vagaskou pripravili náučné prezentácie na témy Globálne otepľovanie, Skleníkový efekt, Kyslé dažde, Topenie ľadovcov a Extrémne počasie.

            Mladším žiakov pútavou formou  priblížili príčiny globálneho otepľovania - výfukové plyny, spaľovanie odpadov, konzumný spôsob života, mrhanie potravinami, čo má za dôsledok extrémne výkyvy počasia - sucho, teplo, hlad, požiare, záplavy, tornáda, problémy s plastami. Deti počúvali a odpovedali na otázky.

            Na ďalšej hodine mali ôsmaci pripravené hravé aktivity - riešenie tajničiek, skladanie obrázkov. Deti na chodbe obchádzali prekážky našej prírody - plasty, továreň a kamión. S knihou na hlave sa snažili "udržiavať ekologickú rovnováhu". 

            Starší žiaci si vyskúšali, ako je to vystupovať pred žiakmi, prednášať, upútať a odovzdať im informácie. A mladší nadšene počúvali a učili sa, ako sa starať o našu planétu. 

            Fotoalbum

        • Detský čitateľský maratón "Čítajme si...2024"
          • Detský čitateľský maratón "Čítajme si...2024"

          • Linka detskej istoty v marci už 15-krát organizovala podujatie „Čítajme si...“. Hlavnou myšlienkou celoslovenského detského čitateľského maratónu „Čítajme si...“ je podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh a zapojiť do čitateľského maratónu čo najväčší počet detí.

            A my, prváci, druháci, tretiaci a štvrtáci sme sa znovu pustili do čítania. Spolu s nami čítalo viac ako 93 000 detí na viac ako 600 školách, knižniciach, kluboch... po celom Slovensku.

            Tento rok sme si na čítanie vybrali ďalšie netradičné miesta. Okrem čítania v sobášnej sieni na Obecnom úrade v Slovenskom Pravne sa nám zapáčilo čítanie v evanjelickom kostole a.v. z roku 1 886. Vďaka krásnemu počasiu sme si užili aj prechádzku na futbalové ihrisko a na tribúne sme namiesto povzbudzovania čítali, čítali, čítali... Na budúci rok si znovu nájdeme nejaké zaujímavé miesta a možno pritom zavítame aj k vám.

            Ďakujeme 💙 VŠETKÝM, ktorí sa zúčastnili 15. ročníka celoslovenského detského čitateľského maratónu “Čítajme si…2024”. 

            Do čítania, kamaráti!

            Fotoalbum

        • Tvorivé a zábavné aktivity na technike a fyzike
          • Tvorivé a zábavné aktivity na technike a fyzike

          • S radosťou sme sa zapojili do tvorby 3D modelov našej obce a z papiera sme "postavili" naše domy, obchod, kostoly, škôlku a školu. Zariadili sme si drevenú izbičku nábytkom. Pre mladších žiakov sme pripravili zábavné hračky so slabikami, číslami, futbalové ihrisko, triafanie do cieľa. Naše domácnosti sme si skrášlili veľkonočnými a jarnými venčekmi, srdiečkami a obrázkami. Stihli sme zasiať aj kvietky, o ktoré sa staráme a sledujeme ich rast. 

            Hodiny geografie sme oživili funkčnou sopkou a maketou toku rieky.

            Na hodine fyziky sme robili pokus s hustotou kvapalín a prúdenie teplých morských prúdov. 

            Fotoalbum

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Milí budúci prváčikovia,

            Chceli by sme vám veľmi srdečne poďakovať za vašu úžasnú energiu a nadšenie, ktoré ste nám ukázali počas návštevy našej školy a počas celého procesu pripravovania sa na začiatok vašej školskej cesty.

            Vaše úsmevy, otázky a zvedavosť nám dodávajú radosť a motiváciu, aby sme vám mohli poskytnúť najlepšie vzdelanie a podporu. Je pre nás veľkou cťou a radosťou, že môžeme byť súčasťou vášho vzdelávacieho putovania a pomôcť vám objavovať nové znalosti, schopnosti a priateľstvá.

            Veríme, že vaša cesta našou Základnou školou bude plná zážitkov, výziev a úspechov. Máte pred sebou neuveriteľnú dobrodružstvo plné možností a príležitostí na rast a rozvoj.

            Nech tento nový začiatok bude plný radosti, lásky k učeniu a príležitostí objavovať nové veci. Nechajte nás spolu vytvoriť prostredie, kde sa budete cítiť bezpečne, podporovaní a povzbudení k dosiahnutiu svojho najväčšieho potenciálu.

            Tešíme sa na stretnutie s vami a na to, čo spolu dokážeme dosiahnuť v našej škole!

        • Zápis do 1. ročníka základnej školy
          • Zápis do 1. ročníka základnej školy

          • Riaditeľstvo ZŠ v Slovenskom Pravne pozýva rodičov a budúcich prvákov na

            zápis do 1. ročníka ZŠ,

            ktorý sa uskutoční dňa 17. apríla 2024 v čase od 14:00 do 16:00 hod. 
            v priestoroch 1. stupňa ZŠ.

            K zápisu je potrebné priniesť:

            • rodný list dieťaťa,
            • občianske preukazy rodičov,
            • prihlášku na plnenie povinnej školskej dochádzky,
              (K dispozícií na webovej stránke v záložke Žiaci a rodičia  – potrebné je vypísať ju, vytlačiť a podpísať zákonnými zástupcami. Prihlášku je možné vyplniť počas zápisu v priestoroch školy. V prípade problémov poskytneme v deň zápisu pomoc.)
            • v prípade zápisu dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami je nutné k prihláške dieťaťa doložiť písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie
            • sumu 15 € na zakúpenie pracovných zošitov. 

            POSTUP ZÁPISU DO 1. ROČNÍKA:

            1. Vyplňte elektronickú prihlášku, 
            2. je nutné vyplniť údaje o oboch zákonných zástupcoch,
            3. vyplňte všetky polia korektne (veľké a malé písmená), úplne a s diakritikou (mäkčene, dĺžne...),
            4. rodné číslo zadávajte v tvare 123456/7890 (s lomítkom),
            5. prihlášku vytlačte, 
            6. prihlášku podpisujú obaja rodičia. Ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, tak na prezenčný zápis prinesú vyplnené a podpísané písomné vyhlásenie 
              Pisomne_vyhlasenie(1).docx
            7. ak dieťa dovŕši 6 rokov a bude pokračovať v plnení predprimárneho vzdelávania  v MŠ, rodič vyplní elektronickú prihlášku, na zápis do ZŠ príde podpísať prihlášku bez prítomnosti dieťaťa a následne do 15. júna dostane rozhodnutie o neprijatí,
            8. ak zadováženie súhlasu druhého rodiča so zápisom a jeho podpis je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a ak podpísanie prihlášky len jedným zákonným zástupcom je v najlepšom záujme dieťaťa, túto skutočnosť je možné preukázať čestným vyhlásením, ktoré prinesiete na zápis.
              Cestne_vyhlasenie_ZZ.docx

            Tešíme sa na prvé spoločné stretnutie  

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          • Srdečne sme privítali na našej škole detičky z MŠ Slovenské Pravno, ich pani učiteľky, rodičov a starých rodičov. Naše deti im v básničkách predstavili našu školu, potom zahrali poučné divadielko o zvieratkách. Nakoniec sme im ukázali priestory našej školy a odpovedali na otázky. Škôlkári si odniesli nielen sladkú odmenu, ale aj malý darček. Tešíme sa na Vás na zápise do 1. ročníka. 

        • 22. marec - Deň vody
          • 22. marec - Deň vody

          • Aj tento rok sme si s našimi žiakmi pripomínali Svetový deň vody. Spoločne sme riešili otázky, ktoré sa týkali šetrenia vody a ako ňou dokáže šetriť každý z nás. Na I. aj II. stupni si žiaci mohli otestovať svoje chuťové poháriky a hádať, v ktorom z pohárov sa nachádza čistá voda. II. stupeň sa tiež zapojil do kvízu o všeobecných znalostiach z oblasti vody. Žiaci šikovne zvládli odpovedať na všetky otázky. Spoločne sme sa dozvedeli aj nové potrebné informácie, ktoré sú spojené so šetrením vody a aj to, že musíme myslieť na budúcnosť, v ktorej si tiež prajeme mať dostatok čistej pitnej vody.

        • 21. marec - SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU
          • 21. marec - SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU

          • Prečo si v tento deň obúvame rozdielne ponožky?

            Ponožky boli symbolicky vybrané preto, lebo pri troche fantázie pripomína ich tvar chromozómy. V tento deň si preto na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia - líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme. A presne tak, ako aj pár zdanlivo nesúrodých ponožiek dobre plní funkciu a zahreje nohy, tak aj ľudia s Downovým syndrómom k nám – bežným ľuďom patria, obohacujú naše životy, sú neodmysliteľnou súčasťou rodín, školských kolektívov, športových družstiev, divadelných a tanečných súborov – ich inakosť ich nesmie diskriminovať a segregovať na perifériu. Rozdielnymi ponožkami demonštrujeme, že chápeme, že inakosť je normálna a patrí do nášho života. Rozdielnymi ponožkami demonštrujeme, že ju akceptujeme.

        • Vybíjaná - okresné kolo
          • Vybíjaná - okresné kolo

          • Dňa 18.5.2023 sa v Turčianskych Tepliciach uskutočnilo okresné kolo vo vybíjanej dievčat. Našu školu reprezentovali žiačky 6. až 8. ročníka.  Dievčatá si poradili so všetkými družstvami. Okrem úprimnej radosti z výhry získali aj postup do krajského kola.

            Školu reprezentovali: 

            6.A: Laura Hromadová, Eliška Kurinská, Aneta Obuchová

            7.A: Sandra Daubnerová, Kristína Girhardtová, Natália Hudecová, , Sára Zelienková

            8.A: Zuzana Bukvová, Dominika Judáková, Ema Lichnerová, Sára Pálešová

            Za vzornú reprezentáciu ďakujeme!

        • Buď svoj hrdina - beseda s MMA zápasníkom
          • Buď svoj hrdina - beseda s MMA zápasníkom

          • Do našej telocvične zavítal MMA zápasník Roman Hulla a predstavil nám projekt Buď svoj hrdina. Porozprával nám svoj príbeh ako prišiel k zápaseniu. Predstavil nám svoj deň - ako prebieha taký tréning, ukázal nám rôzne techniky, ktoré si v závere mohli žiaci pod jeho dohľadom vyskúšať. Tiež nám porozprával ako sa pripravuje na zápasy, aké vzťahy má so svojimi súpermi, o bojových kempoch, o strave a o mentálnej príprave. Vysvetlil im, že bitky nepatria do školy, ale do telocvične, že nie je frajer ten kto šikanuje, ale ten kto jej zabráni. Projekt mal u žiakov veľký úspech. 

            Ďakujeme OZ Cesta, že nám zafinancovala tento úžasný projekt. 

        • TALIS 2024 - medzinárodná štúdia
          • TALIS 2024 - medzinárodná štúdia

          • Štvrtok 29. februára 2024

            Vážení rodičia a milí žiaci,

            naša škola bola vybraná do medzinárodnej štúdie o vyučovaní a vzdelávaní (TALIS 2024). Táto štúdia je medzinárodný prieskum, ktorý ponúka príležitosť učiteľom a riaditeľom, aby prispeli k analýze vzdelávacieho systému a k rozvoju vzdelávacej politiky. 

            Štúdiu TALIS realizuje Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Slovensko sa zúčastňuje tejto štúdie spolu s ďalšími  viac než 50 krajinami.

            S úctou

            Mgr. Peter Lukačovič, riaditeľ školy

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • „Ó, mojej matky reč je krásota,je milota, je rozkoš, láska svätá...“

             

            Na našej škole sa pred prázdninami stretli recitátori z rôznych tried. V tomto 70. ročníku súťažilo za 1. stupeň 8 žiakov a za 2. stupeň 12 žiakov. 

            I. kategória:

            Poézia: 2. miesto:     Marek Kováčik

                          3. miesto:     Nina Hrúzová

             Próza: 2. miesto :    Anna Rakšániová  

            II. kategória: 

            Poézia: 2. miesto : Viktória Kotvasová       

            Próza:   1. miesto:  Laura Hromadová

            III. kategória:

            Poézia: 1. miesto: Dominika Judáková   

                          3. miesto: Sandra Daubnerová

            Próza:  1. miesto: Tatiana Látková

                          2. miesto: Richard Brngal

             

            Všetkým srdečne gratulujeme a víťazom držíme palce v okresnom kole. 

        • Lyžiarsky výcvik - Snowland, Valča 2024
          • Lyžiarsky výcvik - Snowland, Valča 2024

          • Streda 14. februára 2024

            Vážení rodičia a milí žiaci,

            v dňoch 5.2. – 9.2. 2024 sa uskutočnil lyžiarsky výcvik v LS – Snowland, Valčianska dolina. Zima 2024 bola síce chudobnejšia na snehovú nádielku, ale vďaka dobre pripravenému stredisku sme to spoločne zvládli aj s nejakými pár stupníkmi nad nulou. Výcviku sa zúčastnili žiaci 7. – 8. ročníka spolu s vyučujúcimi TSV a lyžiarskymi inštruktormi LS-Snowland. Cieľom lyžiarskeho výcviku bolo naučiť žiakov základnú techniku zjazdového lyžovania. S potešením môžeme konštatovať, že cieľ sme splnili a žiaci si svoje nové zručnosti mohli vyskúšať v záverečnom lyžiarskom preteku, ktorý mal výbornú atmosféru a veľa pozitívnych zážitkov... pokračovanie Fotoalbum.

        • Karneval
          • Karneval

          • Piatkové ráno sa naša škola zmenila na rozprávkovú. Po chodbách pobehovali rytieri, princezné, čarodejnice, rôzne zvieratká, futbalisti ..... Zábava sa začala predstavovaním masiek. Pokračovali sme tancom a spevom. V ŠKD si zas pochutnali na dobrotách. Každá maska si zaslúžila sladkú odmenu. Tešíme sa o rok!

        • Vianočné trhy - program ZŠ
          • Vianočné trhy - program ZŠ

          • Štvrtok 21. decembra 2023

            Vianočné trhy v Slovenskom Pravne

            Tak ako každý rok aj tento rok sme prispeli s výrobkami žiakov na Vianočné trhy, ktoré sa konali v sobotu 9.12. 2023 na námestí pred OÚ. Žiaci zaspievali pesničky a pripravili si prikrásnu scénku o nádeji a štyroch adventných sviecach. Podarilo sa nám vyzbierať 145 eur, ktoré použijeme na nákup materiálu na predmet technika a výtvarná výchova. Chceme sa veľmi pekne poďakovať všetkým rodičom, ktorí nás podporili a zaželať im krásne vianočné sviatky a do nového roku 2024 hlavne veľa zdravia.